Orosz Ákos

OROSZ ÁKOS, Junior Prima díjas színművész


1985-ben született. 2008-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ezt követően lett a Maladype Színház vezető színésze. 2015-ben szerződött a Vígszínház társulatához, ahol azóta is fontos darabok főszerepeit bízzák rá. 2018-ban színházi rendezőként is kipróbálta magát. Nemzetközi fesztiválok és workshopok állandó résztvevője.

Közel 20 filmben láthatta már a közönség, olyan sikeres alkotásokban mint a Made in Hungária, az Isteni műszak, a #sohavégetnemérős, a Saul fia, a Brazilok és az Örök tél. A közreműködésével készült Provincia című kisfjátékfilm a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában is szerepelt. Rendszeresen kap szinkronszínészi feladatokat is.

A Junior Prima díj mellett többek közt Soós Imre díjjal is jutalmazták, illetve 2011-ben megkapta a Színikritikusok díját A legígéretesebb pályakezdő kategóriában.

Karakteres, kirobbanó erejű figuráját szeretik a rendezők. A projektekbe mindig 200 fokon égve veti bele magát. Szeret sportolni, 6 évig hobbi szinten boxolt. Több alkalommal tanult kaszkadőröktől verekedés jelenetekhez, legutóbb a Hamlet emblematikus vívás jelenetét.

Remekül beszél angolul és németül. Pályája során volt már lehetősége román és orosz nyelvű előadásban, komoly szerepekben színpadra lépni, sőt angol nyelven, német akcentussal szerepelni egy filmben.

Zenei projektjei: alapítótagja a Ká Blues Band, az Aszittem és a Karamazov
zenekaroknak. Játszik szájharmonikán, gitáron és különböző ütőhangszereken.

Menedzsment: Gradus Művészügynökség

Showreel

Honlap, FacebookInstagram