A számi fiatalok és a kulturális aktivizmus

A számi fiatalok és a kulturális aktivizmus című rendezvény ifjú számi művészek állásfoglaló műalkotásait mutatja be, és a művészet, valamint a művészek által kíván beszélgetni az őshonos népek jogairól és mai társadalmi helyzetéről. A Lappföldön létrejött új mozgalom fiatal számi tagjai hallatni akarják a hangjukat, hogy felhívják a figyelmet a kisebbségi jogokra, és rávilágítsanak az északi országok számipolitikájában fellelhető visszásságokra.

A számik Fennoskandinávia, valamint az egész Európai Unió egyetlen őshonos népe. Évszázadok óta ki vannak téve az őket kihasználó domináns kultúrák diszkriminációjának, és annak, hogy a földjeikre mind a mai napig mások formálnak igényt.
Ugyan az elmúlt évtizedek során némely tekintetben javult a jogi helyzetük, a számik továbbra is küzdenek az egyenlő jogokért és a földhasználati jogaikért. A természeti erőforrások kizsákmányolása, az éghajlatváltozás, a számi anyanyelvű oktatás jogának helyzete és az asszimiláció fenyegetőleg hat a számi kultúrára és életmódra.

Míg a számik elhallgattatva és hagyományos életmódjukat megtagadva több generáción át tűrték az elnyomást, a mai fiatalok beszélni kívánnak. Az őshonos nép hangját jelentős mértékben képviselik a művészek a küzdelemben.

A jogaikért leglátványosabban harcoló számi csoportok egyike a Suohpanterror. Az álnéven tevékenykedő pop-art művészkollektívából hamar népszerű aktivistacsoport vált, amelynek radikális, meghökkentő művészete megállásra kényszerít, és elgondolkodtat. „Politika művészeti köntösben” –aposztrofálja tevékenységüket a csoport egyik tagja. A Suohpanterror célja, hogy alkotásaival felhívja a figyelmet a számik jogaira és sérelmeire, vagyis, az elnyomásra és a rasszizmusra, a multinacionális cégek által folytatott bányászatra, amely Számiföld természeti kincseinek kiaknázására törekszik, valamint a tényre, hogy Finnország továbbra sem ratifikálta az őshonos népek jogainak védelméről szóló nemzetközi egyezményt (ILO 169).

A fiatal számik és a kulturális aktivizmus programsorozatunk a Suophanterror plakátkiállításának megnyitójával kezdődik 2017. május 23-án. 

A teljes programot az esemény Facebook oldalán találod.