„Echoes – A finn építészet és formatervezés 100 éve” címmel nyílik kiállítás a Fugában

2017 június 29
Általános

Az „Echoes – A finn építészet és formatervezés 100 éve” című vándorkiállítás a finn építészetről és iparművészetről mesél Finnország függetlenségének századik évfordulója alkalmából.

A kiállítás bemutatja a finn építészet és iparművészet legjelentősebb alkotásait, illetve ezeken kívül néhány kevésbé ismert gyöngyszemet is felvonultat a függetlenség kivívásától napjainkig. A kiállítás nyolc témán keresztül mutatja be a finn építészetet és iparművészetet.

Ezek: Csend, Fény és árnyék, Egyenlőség, Fejlődés, Ember alkotta, Tájkép, Hagyomány és Közösség.

A kiállítás több mint száz tárgyat, illetve épületet mutat be Finnország függetlenségének minden egyes évtizedéből. De a kiállítás kronológiailag leginkább az 1950-es és 60-as évekre, valamint a jelen tárgyaira koncentrál. Reményeink szerint a kiállított tárgyak és épületek jól tükrözik a finn iparművészek és építészek egyenjogúság és jólét iránti elkötelezettségét, melyet munkáikkal is igyekeztek szolgálni. Az évszakok váltakozása, a nagy távolságok és a zord természeti környezet arra sarkallták az iparművészeket, hogy egyszerűsített formanyelven, egyszerű anyagokból egyszerű és gyakorlatias hétköznapi tárgyakat tervezzenek. A kiállítás legfőbb célja ennek a különleges vonásnak, illetve a finn formatervezők sokszínű hozzáállásának bemutatása.

Kurátorok:
Laura ISONIEMI, Rainer MAHLAMÄKI, Pekka KORVENMAA, Elina AALTO, Maria HÄRKÄPÄÄ

Művészeti vezető:
Laura ISONIEMI

Grafika:
Marjatta ITKONEN

Kiállítástervezés:
Elina AALTO

Köszöntőt mond:
Cita HÖGNABBA-LUMIKERO (igazgató, Finnagora)

Megnyitja:
Pekka KORVENMAA (design és kultúra professzor, Aalto University, School of Arts, Design and Architecture) és Laura ISONIEMI (producer, kurátor)
Kamarai tagok 0,5 kreditpontot igényelhetnek (500 Ft).
MÉK 2017/5

Megtekinthető: 2017 07 17

További információ az esemény Facebook oldalán található.

Kapcsolódó bejegyzések