Csémy Balázs

Csémy Balázs, Soós Imre-díjas színész

Csémy Balázs 1985-ben született, Szlovákiában. A gimnázium elvégzése után Kanadában folytatott filmes tanulmányokat (York University, Toronto), majd a budapesti Színművészeti Egyetem színész szakára járt. Második diplomáját a londoni Royal Academy of Dramatic Art RADA mesterképzésén szerezte.

Jelenleg szabadúszó színész, a Magyar Állami Operaház gyakori vendégművésze. Szívesen vállal zenés színházi és szinkronszínészi feladatokat. Az elmúlt években feltűnt a Kecskeméti Katona József Színház, az Orlai produkció és a Pinceszínház előadásiban és többször játszott független színházi produkciókban is.

Két éve állandó főszereplője a Tóth János c. vígjátéksorozatnak. Szerepet vállalt magyar és angol rövidfilmekben, emellett gyakran közreműködött nemzetközi produkciókban: láthattuk az Alatriste, a Neandertaler, a Last Kingdom, az X-Company, a Strike Back c. sorozatokban és a Colette c. angol játékfilmben. A Puppeteer c. angliai rövidfilmben casting direktorként mutatkozott be.

Meghívást kapott a Berlinale Talents és a Sarajevo Talents filmszínészi ösztöndíjprogramokra, ahol nemzetközileg elismert oktatóktól tanulhatott.

Idén ősszel részt vesz a Magyar Állami Operaház amerikai turnéján. A New York-i Lincoln Centerben Mario szerepét játssza Vajda János: Mario és a varázsló c. operájában.

Beszélt nyelvek: magyar, angol, spanyol, szlovák.

Jelenleg németül tanul, Budapest és Berlin között ingázik.

IMDB  Instagram