Messiás.ma

A 2017-ben, a reformáció 500. évfordulója emlékére megrendezésre kerülő emlékév, illetve rendezvénysorozat keretében nagyszabású produkció létrehozására tett javaslatot a Magyarország Kormánya által létrehozott Reformáció Emlékbizottság. Georg Friedrich Händel halhatatlan remekművéből, a Messiás című oratóriumból egy modern, magyar nyelvű, látványos, szcenírozott előadás kerül színpadra 2017-ben. Az átdolgozás elektronikus hangszerekkel kombinált rockoratórium és passió, melynek bemutatója 2017. április 25-én a Művészetek Palotája Bartók Béla Hangversenytermében lesz Messiás.ma címmel. A produkció ötletgazdája dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság munkájáért felelős miniszteri biztos. A produkció megálmodója, karmestere és művészeti vezetője: Várkonyi Mátyás, Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, a Generál együttes vezetője és a Rock Színház alapító-igazgatója.

A közreműködő művészek azzal teszik különlegessé az eseményt, hogy egymástól látszólag elütő, távoli műfajokból érkeznek, létrehozva ezáltal egy új, korszerű, fúziós kortársművészeti produkciót. A barokk hangzást a világhírű Liszt Ferenc Kamarazenekar, valamint a nagy szakmai elismertségnek és közszeretetnek örvendő Új Liszt Ferenc Kamarakórus képviseli. Az oratórium klasszikus vonulatát a négy vezető szólista Rácz Rita (szoprán), Balogh Eszter (alt), Csengeri Attila (tenor), valamint Gábor Géza(basszus) képviseli.

A közreműködő gárdában olyan ismert magas művészi színvonalú és nagy népszerűségnek örvendő szereplőket is találunk, mint a rocklegenda Horváth Charlie (Generál) vagy Karácsony James (LGT), a musical színpadokról ismert Malek Andrea, Csuha Lajos, Földes Tamás, Makrai Pál, Szemenyei János, (Rock Színház, Madách Színház, Budapesti Operettszínház). Ezzel az előadással, a zeneszerető közönség szélesebb rétegét igyekszünk megszólítani, legyen szó fiatalokról vagy idősebbekről, a komoly- vagy könnyebb zene kedvelőiről. Az előadás közel száz művész részvételével jön létre, melyben a Fodor Zoltán, Harangozó Gyula-díjas koreográfus által vezetett Inversedance – Fodor Zoltán Társulat képviseli a színpadi mozgást és táncot. A produkció jelmeztervezője Horváth Kata.

Az eredeti mű felhasználásával, az oratóriumi formát megtartva koncertszerű, ám szcenizált passiójáték készül. A zene liturgikus, bibliai szövege az általunk elkészített fordításban, magyar nyelven kerül bemutatásra, hogy a mű üzenete még erőteljesebben juthasson el a hallgatókhoz, ezáltal a közönség széles rétegei számára is egyszerűen befogadhatóvá váljon. Előadásunkkal egy olyan crossover jellegű (elektronikus zenével ötvözött) színpadi művet kívánunk létrehozni, amelyben a szöveg értése megsokszorozza a zenei élmény hatását. A budapesti bemutatót követve több magyar városban is tervezzük a Messiás.ma rockoratórikus passió bemutatását a 2017-es évfolyamán.

További információt itt olvashat.