Tenki Réka

Tenki Réka, Magyar Film- és Jászai Mari díjas színésznő

Tenki Réka 1986-ban született. A Színház - és Filmművészeti Egyetem elvégzése után a Katona József Színházhoz szerződött, majd a Nemzeti Színház társulatának tagja lett, jelenleg pedig az Örkény Színház színművésze. Az egyik legfontosabb előadás, amelyben az elmúlt években már több, mint 120 alkalommal láthatta a közönség Péterfy-Novák Éva: Egyasszony című monodrámája. 

"Tenki Réka mindvégig finoman, érzékenyen, mégis nyersen játszik, arcával, gesztusaival képes elérni, hogy lássuk azt, amit ő: gyermekét az újszülöttek között, a rossz hírt közlő orvost, gyakorlatilag szinte bárkit és bármit. Egyszerre tud hozzánk, nézőkhöz beszélni, egy személyben hitelesen előadni párbeszédeket vagy láttatni különféle helyszíneket."

Az elmúlt években olyan nagyjátékfilmekben játszott fontos fő-, illetve mellékszerepeket, mint a Budapest Noir (r: Gárdos Éva), a Testről és Lélekről (r: Enyedi Ildikó) vagy a Szabadesés (r: Pálffy György); Televíziós sorozatban legutóbb a Maria Theresia nemzetközi és a Csak színház és más semmi magyar sorozatokban szerepelt. 2017-ben beválasztották a 10 legjobb európai színészt felvonultató Shooting Stars programba, amelynek során a 2018-as Berlinálén mutatkozhatott be a nemzetközi szakma előtt. 2018 nyarán Orosz Dénes Mimi című filmjét forgatta.

Jelenleg az Örkény Színházban a Patika című előadás (r. Mohácsi János) női főszerepét próbálja, amelynek premiere december 15-én lesz. Emellett tavasszal kezdi forgatni az RTL Klub legújabb sorozatát, a Mellékhatást (r. Kovács Dániel Richárd) Nagy Zsolt, Borbély Alexandra és Sztarenki Dóra partnereként.

Tenki Réka maximalista és profi színésznő, aki az általa megformált szerepekben kiválóan elmélyül, legyen az fiatal anya, számító stylist, szerelmes fiatal, vagy akár vonzó és kalandvágyó nő. Réka kiválóan beszél angolul. 

                                                                                                           Facebook Honlap IMDB Spotlight

 

Showreel